БЛОГ

Паневритмията на Рила ще влезе в британски документален филм за съкровищата на България

Британският историк и телевизионен водещ проф. Бетани Хюз и екипът й включиха в обиколката си на най-значимите места в България Седемте рилски езера и летния лагер на Бялото братство. Проф. Хюз беше у нас по покана на Министерството на туризма, за да представи страната ни в популярното си предаване „Съкровищата по света“ (то е гледано в над 120 държави; някои епизоди се показват по National Geographic, BBC, Discovery Channel и Netflix, а у нас се излъчва по Viasat History). Тя бе тук, за да заснеме античния град Хераклея Синтика, Рилския манастир, Тракийската гробница в Казанлък, монумента на връх Бузлуджа, най-старото злато в света, открито във Варна, историческото наследство на градовете Несебър и Пловдив, гробницата в Свещари, кукерите, нестинарите и Националния исторически музей.

Посещението на Рилските езера не бе заложено в първоначалната програма на екипа. Но като силно интересуваща се от окултното и богомилите и самата тя вегетарианка, Бетани Хюз проявяви голям интерес към Ученето на Петър Дънов и реши да посвети цял снимачен ден на обиколка в района на езерата и лагера на Бялото братство.

Посещението съвпадна с един от първите дни на Рила на работната група.

Тъй като натоварената им програма не позволяваше да пристигнат в по-ранен час, британският екип засне от разстояние с дрон и камера хармоничната Паневритмия на Третото езеро. Въпреки дистанцията, качеството на картината беше перфектно, а композицията – малка група от хора, облечени в бяло сред магичния рилски пейзаж, беше вдъхновяваща.

Операторът Тим Найт, който умело работеше с дрона и други две камери, направи дълга поредица от кадри по време на цялата разходка по билото до Бъбрека, слизането покрай Близнака до Старата хижа и посещението в Лагера на Братството.

Бетани Хюз и колегите й бяха силно впечатлени от красивите и внушителни гледки, както и разказа за Учението на братята и сестрите, които ги придружиха в обиколката им.

Тя се интересуваше от значението на Паневритмията, от връзката между Природата и духовните практики в Бялото братство, както и предаването на Учението през поколенията. Особено я вълнуваше въпросът за вегетарианството.

Видимо преживяването на Езерата остави дълбок и положителен отпечатък у проф. Хюз и колегите й, защото в края на 13-часовия снимачен ден те бяха усмихнати и вдъхновени, споделяйки      задоволството си от пълноценната им работа в сърцето на Рила.

 

Допълнителна информация:

*Проф. Бетани Хюз е преподавала в университетите в Оксфорд и Кеймбридж и е изнасяла лекции в Корнел, Бристол, UCL, Маастрихт, Утрехт, Манчестър и Суонзи. Хюз е преподавател в Института за продължаващо обучение на университета в Кеймбридж, научен сътрудник на King’s College London.

Публикации в медиите:

https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101857566/britanskiat-uchen-i-vodesht-prof-betani-huz-snima-dokumentalna-poredica-za-balgaria

https://bgtourism.bg/izvestniat-istorik-prof-bettany-hughes-snima-tv-poreditca-za-balgaria/

https://podtepeto.com/aktualno/betani-hyuz-i-ekip-na-bbc-snimat-film-za-plovdiv-i-bazilikata/

Автор: Йоанна Николова

Предстоящи събития

Издателство Бяло братство

За дарения

Може да подкрепите финансово  Общество Бяло Братство:

По сметка:
ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО
IBAN: BG43UNCR96601060704509
BIC: UNCRBGSF

Издателство “Бяло Братство”
IBAN: BG43UNCR70001524795840
BIC: UNCRBGSF

Изграждане на братски център в гр. София
IBAN: BG12BUIN95611100361794
BIC: BUINBGSF

Благодарим!

PayPalПоръчка на календар 2024г.