БЛОГ Последни новини

Пресконференция за спасяването на Опълченска 66 – BTA – 25.10.2023

КЪЩАТА-СВЕТИНЯ НА УЛ. „ОПЪЛЧЕНСКА” 66 В СОФИЯ ИМА НУЖДА ОТ СПЕШНА ПОМОЩ
На 25 октомври 2023 г.в БТА бе проведена пресконференция за привличане на общественото внимание към къщата на ул. „Опълченска” 66 в София. Сградата се руши и има опасност от рухване.
На ул. „Опълченска” 66 в София от 1905 г. до 1926 г. е живял и изнасял беседи Всемировият Учител Беинса Дуно – Петър Дънов. В тази къща той е приемал много хора, помагал им е със съвети, целебна сила и духовна храна. Това е къща на духовното просветление, а името на Учителя Петър Дънов е повод за национална гордост!
Заради юридически парадокси и неясноти в собствеността на къщата, както и поради очевидното нехайство на отговорните за нейното управление и стопанисване като паметник на културата държавни институции, сградата е в окаяно състояние, което е особено притеснително предвид предстоящата зима. Със собствени средства и с личен труд последователи на Учителя от духовно Общество „Бяло братство“ които бяха организатори на пресконференцията, до момента полагат усилия да предотвратят рухването на сградата, и в същото време да намерят трайно юридическо решение за стопанисването и възстановяването й.
Докато текат административните процедури и срокове, къщата има спешна нужда от авариен ремонт на покрива, а след това и на помещенията в сградата.
За това кой е и какъв е Учителят Петър Дънов, и какво е дал на българите, на славянството и на света, тепърва ще се говори много. Освен пробудените българи, много осъзнати хора по цял свят търсят Божието Слово в беседите на Учителя, които са преведени на много езици.
В тази връзка, по време на пресконференцията, Петър Вангелов – поет, писател и изследовател на Словото на Учителя, припомни:
„Навремето Папа Йоан XXIII каза: “В днешната епоха най-големият философ, който живее на Земята, е Петър Дънов.” Така, както е бил Лао Дзъ за Китай. Представете си китайската държава да разполага днес с къщата, където е живял Лао Дзъ. Каква би била съдбата ѝ? Те щяха да я позлатят, щяха да я превърнат в световен център за духовно поклонение! Ние не можем ли?
Ако в София имахме къща, в която да са живяли Кирил и Методий, щяхме ли да я обявим за паметник на културата? Те ни дадоха азбуката и Божието Слово на старобългарски. А Учителят ни донесе Новите СКРИЖАЛИ БОЖИИ, най-новия Завет Господен на сакралния новобългарски език! На кирилица! Той продължава тяхното дело, настига и надминава тяхната слава! Затова и домът, в който е живял, носи също тази слава!”
Вече има открита дарителска сметка за укрепване на къщата на ул. „Опълченска” 66 в София. Тя е на името на адв. Руска Дучева като официално упълномощено от Общество „Бяло братство” лице:
IBAN: BG73SOMB91305100010917
BIC: SOMBBGSF
Банка: Общинска банка
Получател: Адвокат Руска Дучева – Опълченска 66

Моля, споделете тази инициатива и, ако можете, дарете! Всички носим историческа и духовна отговорност за съдбата на къщата, като наследство не само от национално, а и от световно значение!

Предстоящи събития

Издателство Бяло братство

За дарения

Може да подкрепите финансово  Общество Бяло Братство:

По сметка:
ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО
IBAN: BG43UNCR96601060704509
BIC: UNCRBGSF

Издателство “Бяло Братство”
IBAN: BG43UNCR70001524795840
BIC: UNCRBGSF

Изграждане на братски център в гр. София
IBAN: BG12BUIN95611100361794
BIC: BUINBGSF

Благодарим!

PayPalПоръчка на календар 2024г.