Какво е Паневритмията? ПРЕПОРЪЧАНО

Често задавани въпроси за Паневритмията

1. Какво означава „паневритмия“?

Думата “паневритмия” е съставена от три корена: “пан”, “ев” или “еу” и “ритъм”. “Пан” oзначaва всичко, все, всеобщ; “Ев” или “еу” е това, от което излиза всичко; то означава висшето, същината, реалното, същественото в света. А “ритъм” значи правилност в движението или във всеки външен израз на нещата.
Смисълът на думата „паневритмия“ най-често се предава чрез израза: „висш космичен ритъм“.

Според автора на паневритмията „Ако движенията, които прави човек са в хармония с космичния ритъм, човек се свързва със силите на живата Природа и ги приема. Именно това се постига чрез паневритмичните упражнения. Движенията на Паневритмията не са произволни, но са взети от ритъма, който лежи в основата на космичния живот. Когато човек прави тези упражнения, той се хармонизира с цялото Битие и затова получава нещо ценно от него.“

2. Всеки ли може да играе паневритмия?

Паневритмията е достъпна за всички възрасти. Няма ограничения относно пола, расата, образованието, социалната и религиозната принадлежност. Тя е колективна практика и за постигането на общата хармония всеки дава своя принос, като проявява уважение към другите участници и принципно единомислие с тях.

Паневритмията е важна част от учението на Учителя Беинса Дуно и е от полза участниците да се запознаят с основните принципи на учението му, за да могат да разберат дълбокия ѝ смисъл. Това е наложително за задълбочените изследователи на историята, практиката и преподаването на паневритмията.

3. Кога се играе паневритмия?

Паневритмия се играе от 22 март до 22 септември (важи за северното полукълбо на планетата) рано сутрин (най-добре веднага след изгрева на слънцето и не по-късно от 12 часа на обяд).

4. Мога ли сам да играя паневритмия?

Може, но за това е необходимо добре да познавате паневритмията. Все пак ползите от колективното изпълнение на паневритмията са много по-многобройни и по-силно изразени, затова се предпочита групово изпълнение при възможност за такова.

5. Кой е създателя ѝ?

Паневритмията е създадена в България през първата половина на XX век от Петър Дънов (1864-1944), известен и като Беинса Дуно. В младежките си години той получава музикално, теологическо и медицинско образование и по-късно става известен като основател на уникална духовна школа, която ръководи лично над 22 години в България. П. Дънов оставя богато духовно-културно наследство –  близо 4000 лекции, публикувани в над 250 тома; статии; разговори; писма, специфични музикални произведения, паневритмията и др. Поради неговите енциклопедични познания и мъдрост, както и заради необикновените му способности и уважението, който са имали към него, учениците му и много от тези, които са търсели помощта му за съвет, лечение или упътване, го наричат „Учителя”. Това става по подобие на някои далекоизточни традиции, където духовният учител обяснява смисъла и целта на живота, показва пътя за духовната реализация на човека, ръководейки лично своите ученици. В западната духовна традиция също съществува подобно прозвище (макар и със съществени различия от източното понятие), напр. в мистичното направление в средновековната философия и особено у Майстер Екхарт – Учителя (магистър) Екхарт, известен теолог и философ от 13. в.

Уважението и признанието, които П. Дънов получава, далеч надхвърлят границите на България, което личи по множеството чуждоезични преводи на негови произведения и интереса към тях в най-различни страни на света. Смята се, че П. Дънов е най-превежданият и четеният в чужбина български автор – негови произведения са превеждани на руски, латвийски, английски, немски, френски, италиански, унгарски, чешки, испански, гръцки, иврит и др.

Още в далечната 1939 г. професор Алфред Ломони от Тулузкия университет определя идеите на П. Дънов като „необходими за възраждането на културата и откриване на нови хоризонти пред човечеството”, а папа Йоан XXIII смята, че най-големият философ в „днешната епоха” е П. Дънов.

6. Каква е ползата от паневритмията?

Паневритмията подобрява и поддържа психичното и  физическото здраве,повишава работоспособността и съдейства за хармоничното развитие на човека и обществото.

7. Как трябва да бъде облечен за паневритмия?

При ежедневно изпълнение, когато участниците са на работа непосредствено след Паневритмия и няма възможност да се преобличат, те са в обичайното за тях облекло. Все пак трябва да отбележим, че с обувки с високи токчета не можете да изпълните упражненията правилно. Във всички случаи се препоръчва свободно и удобно облекло от естествени материи, което не стяга и не запарва тялото. За предпочитане е дрехите да са в по-светли цветове, които създават спокойно и ведро настроение. Избягват се по възможност черни дрехи.

Като се има предвид, че Паневритмията е духовна практика, се изисква облеклото да не е предизвикателно и екстравагантно (не е желателно да се играе например по къси панталонки и потник, минипола или с твърде прозрачни дрехи). Дрехата, предназначена за Паневритмия, трябва да подчертава линията на движението, а не формите на тялото. Предпочитат се дрехи от меки и свободно диплещи се материи.

Когато се играе Паневритмия на големи празници, има традиция да се играе в бяло. Белият цвят е символ на хармония, защото съдържа всички цветове на дъгата в себе си, той символизира също чистота и щедрост. Белите празнични дрехи изразяват стремежа на практикуващите към постигане на тези добродетели.

8. Кога е създадена?

Паневритмията е създадена в България в периода от 1922 до 1942 година.

9. Къде мога да сe включа да играя паневритмия?

Паневритмия се практикува в повечето градове на България – детайли виж тук: http://www.panevritmia.info/where-do-we-play/

Курсове по паневритмия за начинаещи: http://www.panevritmia.info/courses-and-seminars/beginners/

Издателство Бяло братство

За дарения

Може да подкрепите финансово  Общество Бяло Братство:

По сметка:
ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО
IBAN: BG43UNCR96601060704509
BIC: UNCRBGSF

Издателство “Бяло Братство”
IBAN: BG43UNCR70001524795840
BIC: UNCRBGSF

Изграждане на братски център в гр. София
IBAN: BG12BUIN95611100361794
BIC: BUINBGSF

Благодарим!

 



 

Поръчка на календар 2024г.