Актуална информация Лятна Духовна школа Рила Последни новини

Указания за организирането на Лятна Духовна Школа на Рила през 2022 година.

Указания за организирането на Лятна Духовна Школа на Рила през 2022 година.

Лятната духовна школа на Рила се организира от Духовно общество „Бяло Братство” – България за неговите членове  в съгласие с Устава на Обществото и Правилника за ЛДШ и Правилника за управление на НП „Рила”.  Право на участие имат членовете на братските групи, които работят в Школата на Бялото Братство. За целта, ръководителите на групи следва да предоставят списък на участниците на коменданта на лагера.

      Ръководителите на групи, следва на свое събрание да направят нужната подготовка и да запознаят участниците с:

  1. Целите и работата на Школата и Събора.
  2. Правилникът на ЛДШ и изискванията на НП „Рила”. Има категорични забрани за палене на огън и използване на газови бутилки, както и увреждане на растителността. Прането на дрехи в района на лагера и на територията на НП е забранено. При никакъв случай не трябва да става окопаване на палатки и махане на чимове, както и замърсяване и създаване на нерегламентирани тоалетни.
  3. Школата ще работи от 1 август до 26 август 2022.

Съборът на Бялото Братство е седемдневен от 19 до 25 август 2022.

Комендант на лагера е бр. Станчо Станев – тел. 0878 19 41 36.

Негови помощници зам. коменданти са:

бр. Георги Ан. Георгиев, бр. Георги Скиба, бр. Атанас Атанасов, работна група:  бр. Николай Конакчиев

  1. Участието става по групи, и всяка група трябва да има отговорник, който да съгласува действията си с коменданта на лагера. Ако ръководителя на групата няма да участва, да се избере отговорник, който да се представи за връзка с коменданта на лагера.  Участниците се записват в специална книга и палатките им се отбелязват с индивидуален номер.
  2. Лагерът е на самоиздръжка, за това от всеки участник се събира сумата от по 10 лв., която се предава на касиера на лагера.
  3. Екипировка. Лагерът се организира на височина около 2 300 метра, което изисква специална високопланинска екипировка. Температурите през нощта варират около 0 градуса. Което означава, палатката трябва да е двуслойна и трисезонна. Спалния чувал да е за минусови температури. Нужно е туристическо облекло, зимно яке, дъждобран, водоустойчиви обувки, ръкавици и др..

Дрехи за горещо време. В лагера е забранено прането, което означава участниците набавят нужните дрехи за престоя си.

Дрехи за паневритмия. Паневритмията е свещенодействие и се играе в подходящо бяло облекло, без дрехи с къси ръкави, къси панталони и поли.

  1. Хранене. Ще бъде организирана кухня за самообслужване и братска трапеза. Сутрин гореща вода, на обяд топла приготвена храна. Участниците задължително използват лични прибори. Дежурството ще става по групи. Групите сами си набавят нужните продукти за готвенето. Хлябът ще се раздава безплатно със средствата от общата каса, апелира се за икономичност, с молба участниците да не се презапасяват.
  2. Транспорт.

8.1. Багажът ще се изкачва с коне до лагера. Багаж за пренасяне се приема всеки ден до 12 ч. от място до входа на хижа Малката юрта.

Изисквания към опаковането: Всеки багаж трябва да бъде опакован добре в денкове и надписан с име и телефонен номер.

Заявки се правят при Спас на тел. 0898 22 44 82.

Цената на транспорта е 30 лв. за кон, а товара да е до 60 кг.

Конете разтоварват багажа на входа на лагера. В предвид ограничените възможности за пренасяне на товари от братята, багажът е добре да се минимизира и раздели на по-малки части, за да могат и сестрите да помагат в пренасянето му. Личните отпадъци се транспортират самостоятелно, като отделните групи могат да се обединят и подготвят боклука за транспортиране всеки ден от 15 ч. да го предадат на конярите срещу съответното заплащане.

8.2. Осигурен транспорт с Автобус от гр. София до х. Пионерска и обратен маршрут.

за гр. София: Само с предварително записване, поне един ден по-рано!

(Молим ви, записването да става само за дати, за които сте сигурни, че ще пътувате.)

  • Тръгване от „Бялата къща“ в гр. София.

– час на тръгване – 8 ч.,  цена – 16 лв.

  • Тръгване от централна гара, цена – 20 лв.

Обратен маршрут:

Записване и организиране на транспорта:

/ записване за отиване – записването става в часовете от 10 ч. до 16 ч./

/ записване за връщане – при дежурния в кухнята, поне един ден по-рано/

бр. Георги Ангелов – тел. 0888 70 58 27;       с. Надя Ангелова – тел. 0888 21 14 29

  1. Правила за безопасност в лагера и планината.

Участниците е добре да си направят планинска застраховка срещу злополука в застрахователните дружества за времето на престоя си. В лагера ще има медицинско обслужване, и медикаменти, но всеки участник е добре да си приготви лична аптека. На табло ще бъдат записани телефоните за медицинска помощ в лагера. Препоръчва се участниците, за своя безопасност да не предприемат индивидуални пътешествия в планината, а да се включат в група. За излета, времето и маршрута следва да уведомят отговорника на групата или на някой от лагера, като се поддържа връзка с него. Винаги да носят със себе си дъждобран, вода и храна и зареден телефон. Препоръчва се използването на щеки. В планината се ходи бавно и с чести почивки. Движи се с голямо внимание в стръмните участъци и сипеи. Ходи се по установените туристически пътеки. При лошо време и гръмотевична буря, да не се предприемат излети. При възникнал здравословен проблем и травма да потърсят помощ от медицинското лице в лагера. При сериозна травма се звъни на ПСС.

  1. В лагера се спазва абсолютна хигиена, за което ще бъдат дадени допълнителни указания според предписанието на здравните органи. Най-строга хигиена следва да се спазва в кухнята, където достъп ще имат само дежурните екипи, които следва да спазват дадените им указания. Тоалетните се хигиенизират от дежурните екипи, като е забранено в тях да се изхвърлят хартия и отпадъци. Добра наша практика е в раницата да се носят ръкавици и плик за боклук, за да чистим пътищата по които минаваме.
  2. На 2-ри август, според Правилника ЛДШ ще се проведе  общо събрание на участниците на което ще се сформират 4-те съвета. Всеки участник се включва в работата поне на един от тях. Общото събрание ще се провежда периодично  по време на Школата, за да могат да се включат и новопристигналите.

Организаторите на ЛДШ ще ви уведомяват своевременно при възникнали изменения в организацията.

 

Комисия „Лятна Духовна Школа на Рила” .

УС на ДО „Бяло Братство”

12 юли 2022 г.

Издателство Бяло братство

За дарения

Може да подкрепите финансово  Общество Бяло Братство:

По сметка:
ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО
IBAN: BG43UNCR96601060704509
BIC: UNCRBGSF

Издателство “Бяло Братство”
IBAN: BG43UNCR70001524795840
BIC: UNCRBGSF

Изграждане на братски център в гр. София
IBAN: BG12BUIN95611100361794
BIC: BUINBGSF

Благодарим!

 



 

Поръчка на календар 2024г.