Вижте Паневритмията Комисия по Паневритмия Материали за Паневритмията Паневритмия Паневритмия видео Последни новини ПРЕПОРЪЧАНО

Семинар по Паневритмия 11 – 14 юли 2024 г. – Варна

Приятели, братя и сестри, вече са налични видеата от семинара по Паневритмия във Варна. Има полезни и важни неща, които се споделиха и обсъждаха. Вярвам, ще намерите доброто и него ще държите!

Седемпринципен пробен камък за правилни движения в Паневритмията – Георги Христов

Седемпринципен пробен камък за правилни движения в Паневритмията

І принцип – Цялото е Разум
Този принцип казва, че Цялото и неговите части са разумни.
Както Цялото е разумно в своята съвкупност, така и съставляващите го части. Тоест общите принципи важат както за цялата Паневритмия, така и за отделните я съставляващи упражнения. Важат както за целия общ комплекс от първите десет упражнения, наречен „Първият ден на пролетта“, така и за всяко упражнение в него поотделно.
ІІ принцип – Съответствие
Този принцип повелява, че между всички части в Цялото има съответствие, връзка, съотношение, сходство, съразмерност, хармония, симетрия, съгласуваност, златно сечение.
Съответствието, симетрията и съразмерността са задължителни в движенията на Паневритмията. Затова и всяко едно упражнение, описано в оригинала от 1938 г., започва на десен и завършва на ляв крак. Съответно и целият комплекс от първите десет упражнения, който представлява съразмерно редуване на хореографски фигури, започва с десен крак и трябва да завърши на ляв. Що се отнася до ръцете – има ли отварящо движение, винаги трябва да му съответства и такова, което е затварящо, за да се спази законът на симетрия. Недопустимо е да има незавършена съразмерно хореографска фигура, т.е. която е непълна.
ІІІ принцип – Трептение
Този принцип казва, че всичко в Цялото трепти и се движи като Музика на сферите.
Всяко упражнение в Паневритмията започва с началния тон на музиката и завършва с нейния финален тон. Когато има преходи в движенията на ръцете между упражненията, те се изпълняват във финалния такт на предходното или в началния такт на следващото упражнение, така че да се съхрани съразмерното редуване на хореографската фигура.
ІV принцип – Поляризация
Този принцип посочва, че всичко в Космоса е двойствено – притежава два полюса.
Когато движението е напред по кръга, всяко упражнение в Паневритмията започва винаги с десен крак. Закон е, че първи винаги са мъжките, положителни, творчески сили. След тях неотменно като подкрепа идват женските, отрицателни, съграждащи сили, за да оформят правилно зададения творчески импулс. Отварящите движения на ръцете, което се свързва с мъжкия принцип, като правило са винаги с десен крак напред.
V принцип – Ритъм
В Космоса всяко нещо се движи ритмично, дори сърдечният пулс се влияе от слънчевия ритъм.
Всяко упражнение в Паневритмията (без статичните) започва със стъпка на първо силно време, което се явява носител на ритъма. Слабото време служи за пренасяне/подготовка на крака за следващата стъпка. Много важно за цялостния ритъм е, началото на всяко упражнение да започва точно в първото си време. За да не се изпуска първият такт, всеки от участниците в кръга може да поглежда към центъра, където музикантът прави специфично движение за началото на упражнението. При всички упражнения ръцете и краката се движат едновременно в синхрон – в еднаква ритмическа пулсация.
VІ принцип – Причина и следствие
Шести херметичен принцип гласи, че всяка причина има свое следствие, а всяко следствие – своя причина.
И при движенията на краката, и особено при движенията на ръцете, се наблюдава причинно-следствената взаимовръзка. Не може да приемеш нещо и да не го отдадеш, както и не може да отвориш лявата ръка и да не я затвориш, да стъпиш с десния крак и да сътвориш нещо, без после да го доградиш. Ако се наруши този принцип, задължително се влиза в закона на кармата (причина-следствие).
Този принцип има отношение и към времетраенето, в което се нанасят движенията в Паневритмията. Под равномерност на движенията се разбира, те да са на еднакви интервали, без големи отклонения в размерите, скоростта, обема и др.
VІІ принцип – Род
Това е принципът на пораждане, който твърди, че всяко нещо се поражда от мъжки и женски принцип.
Мястото на мъжкия и женския принцип в Паневритмията трябва да е този, който принципно е заложен и в природата. Мъжкият принцип стои винаги отвън, отгоре, отдясно, а женският – отвътре, отдолу и отляво. След 13-о упражнението „Тъкане“ става прекръстосване на партньорите и през по-голямата част от Паневритмията докрая мъжкият принцип трябва да бъде отвън. За да се случи това, в началото този принцип трябва да започне отвътре. Ако започне отвън в началото, то след упражнението „Тъкане“, той трябва да заеме отново своето място отвън.

За единството в Паневритмията – физическо, емоционално и ментално – Тонка Петрова

Еволюция на човека, на групата в Паневритмията. Избегнатите отговори – Станю Василев

Да четем заедно текста на Паневритмията – практическо занимание с Милена Семова

Шестте гимнастически упражнения според новооткритото видео с Учителя – Георги Христов

Паневритмията като динамична медитация – Галя и Христо Маджарови

Евритмията – Дарина Лазарова

Музикално занимание с Иво Бонев

Паневритмия и развитието на мозъчните центрове чрез идея,тон,форма,движение,цвят,число Даниел Марсел

Равновесието в Паневритмията – Ани Кисимова

Влиянието на музиката – Мария Бечева

Много зряло и дълбоко изследване на темата от един млад и перспективен музикален талант. От видеото разбираме ясно какво се случва, когато се „джазира“ Паневритмията и някой ни препоръчва да стъпваме на слабите времена – 2-о и 3-о. Изгледайте го, препоръчвам!

Усъвършенстване изпълнението на упражненията в Паневритмията 6 юли 2024 г. Варна – Ани Кисимова

Усъвършенстване изпълнението на упражненията в Паневритмията 7 юли 2024 г. Варна – Ани Кисимова

Предстоящи събития

Издателство Бяло братство

За дарения

Може да подкрепите финансово  Общество Бяло Братство:

Общество Бяло Братство
IBAN: BG43UNCR96601060704509
BIC: UNCRBGSF

Издателство “Бяло Братство”
IBAN: BG43UNCR70001524795840
BIC: UNCRBGSF

Изграждане на братски център в гр. София
IBAN: BG12BUIN95611100361794
BIC: BUINBGSF

Благодарим!

PayPal