Житен режим Последни новини

ЖИТЕН РЕЖИМ 2023 г. – начало 08 февруари

За предпролетния житен режим  

НАЧАЛО  – 08 февруари 2023 г.

 

Чрез хляба, който Бог ни праща,

трябва да дойде Словото между нас,

защото всяко зрънце от житото

носи със себе си Божествената мисъл;

 но тия житни зърна носят и съзнание.

И ще видите, че има разно значение от храната:

 ако се храните с житното зърно и плодове, значи едно,

а ако ядете всевъзможни меса — значи друго.

„Протоколи от годишната среща на Веригата 1912 г. Велико Търново“

6 Септември 1912г.

 

Ученикът на Бялото Братство знае, че всеки сезон, всеки ден от седмицата и всеки час от деня притежава своя специфична особеност. Добре е успеем да постигаме хармония с тях, за да се ползваме от тяхната енергия. Ние сме изложени на влиянието на един всеобщ космичен цикъл. Особено важни са четирите празника на Природата – пролетно и есенно равноденствие, лятно и зимно слънцестоене, това е време на алхимичното и тайнствено съчетаване на мъжките и женските енергии. По време на пролетното равноденствие пробудените женски енергии в нас са облети от ново сияние на мъжките енергии. Духовно и физически това е време на голяма творческа сила. В западното полукълбо тези сили започват да растат. Това е времето, в което можем да установим нов ред в живота си. Време е да изгорим старите, натрупани излишества в тялото, мислите и чувствата ни, за да отворим място, където да покълнат новите семена на разумността. Това е и времето, когато булото между физическия и духовния свят изтънява, а това дава възможност  по-лесно да се достигне и да се призове динамична духовна енергия в живота ни.

Затова от древни времена по време на Пролетното равноденствие са се извършвали Малките Мистерии, за да се даде шанс на „нисшата“ душа, т.е. личността, да се пречисти и да направи трайна връзка с „Божествената“ душа, т.е. индивидуалността. За тези мистерии през 1917 г. говори Учителя на сестрите: „На 9-о число (22 по нов стил – Пролетното равноденствие) на март Бог създаде човека, тогава беше петък. Чудни и велики работи стават в света, но ще дойдат постепенно, както зазоряването. Не се плашете. Страхливите няма да наследят Царството Божие. Бъдете герои! Ще слезете долу сега, ще изучим малките мистерии и от там има друга врата за Царството Божие. Вам е дадено да разберете тези тайни. Трябва да имате понятие от астрономия, за да разберете тайните; да разбирате от анатомия, физиология. Вашите мисли и желания не ги виждате, вие само ги чувствате. И когато се отворят вашите очи, ще кажете: „Колко е велик тоя свят!““ („Без товар, ИБ, БС, 22 Март 1917г.)

За да сме подготвени за това тайнство, Учителят дава предпролетния житен режим. Още в първите предпролетни месеци на 1925 г., Учителят дава житни режими. Ще дам няколко примера.

“Накиснете 100 гр. жито в една чаша вода и ще го дъвчете, като го разпределите за сутрин, обед и вечер.

Ако бяхте правили този житен режим по-рано, щяхте да имате здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде по-урегулирана.

Който иска да бъде търпелив, трябва да яде по 100 гр. сурово, неварено жито, като го разделя на три пъти по 33 грама. Ще го дъвчете дълго време в устата си, докато се сдъвче добре. Два часа след ядене ще пиете гореща вода. Тъй се придобива търпението.” (Беседа от 22.03. 1925 г.)

Някои имат проблеми със зъбите и коравото жито. За тях Учителят препоръчва 100 гр. чисто жито да мине през топла вода и да се увие с вълнена кърпа, както при подквасване на мляко. Сутринта то ще се разцъфти и лесно ще може да се дъвче. Разделя се на три части за деня и се дъвче дълго, докато стане на каша в устата.

Тук “Разцъфването“ на житото е всъщност покълване. Покълналото жито царува на върха на хранителната пирамида

Покълналите зърна акумулират и синтезират космичната енергия и са много по-заредени с прана, белтъчини, калций и магнезий. Съдържанието на витамин С и В6 се увеличава над 5 пъти, на витамин В1 – 1,5 пъти, на фолиева киселина – 4 пъти, на витамин В2 – 13,5 пъти! Вит. Е се утроява за 4 дни – играе важна роля при оплождане. Повишава се концентрацията на природни антиоксиданти, антибиотици, стимулатори на растеж; нерафинираната захар нараства, а скорбялата намалява. Изброените качества ги правят водещи в списъка на растенията срещу пролетната умора.

Ако има на земята панацея, това е покълналото жито.

Битуват различни Житни режими, базирани на различни беседи. Изборът на вариант зависи от целта. Житните режими са два вида: Профилактични и Лечебни.

Целта на “Предпролетния” житен режим е да освободи тялото от натрупания през зимата баласт, поради застоял живот и консумиране на “мъртва” храна и да го зареди с “жива” енергия, за да го предпази от т.н. “пролетна умора”. Това очистване става при разсип на Луната.

Лечебните режими са индивидуални, по всяко време, казва Учителят, “за лечение или трансформация на тягостно състояние, големи трудности, страдания”.

60-90-те години на ХХв. бяха трудни за практикуващите режима. Трудно се намираше пълноценното негрухано жито, за да може да покълва. Понякога го откривахме по църквите, друг път – при мелниците. Криехме се и пеехме…

Сега се тиражират различни мнения относно начина за провеждане на режима, между които някои без познания, напр. да бъде житото грухано, да не покълва и т.н. Може, но са важни целта и резултата. А той не може да се постигне с изпразнени от енергия и съдържание трупове, каквито са разбитите зърна. Такива се дават за умрели хора! Само живото дава и поддържа живота! Сестра Магдалена Димитрова от Варна, живяла на Изгрева в бараката на стенографката на Учителя Елена Андреева, ни предостави писмо от Елена до нея от 15 февруари 1973г. във връзка със житния режим, ще цитирам част от него:

„Учителят даде задача за житото в Младежкия клас. Каза да натопим сурово жито във вода, за да омекне, и една седмица да ядем само жито и да пием вода, колкото искаме. След тези 7 дни на жито да бъдем 7 дни на обикновена храна, и отново така три пъти. Доколкото зная повечето го направихме само първата седмица. Понеже беше трудно само на жито, впоследствие по съвет на Учителя, прибавихме плодове и мед. Още тогава Учителят каза, че които нямат здрави зъби, могат да го варят, но тогава на ден ще вземат по-голяма доза…“

В писмото Елена Андреева пише, че житния режим през 1973 г. ще започне в сряда на 21 февруари, тъй като пълнолунието е на 17 февруари. Друга сестра от Варна Николинка Шарова сподели, че „когато дойдох във Варна през 1951 г., се включих към варненските приятели, които правеха житния режим. Времето беше такова, че се налагаше да го правим тайно и индивидуално. Оказа се , че имаме малки разлики в приложението, поради съветите от различни беседи. Тогава питахме тези, които са го прилагали с Учителя и най- вече Елена Андреева. Тя го

правеше с покълнало жито. Използваше и мед, по 9 ореха и 3 ябълки на ден. Казваше основните правила и различните варианти, като винаги повтаряше, че в Учението няма догми, че човек трябва да опитва и да избере това, което е най-полезно и приложимо в неговия случай.“

И така, кои са основните правила при предпролетния режим?

Режимът трябва да се прави винаги през месец февруари и да започва в срядата след пълнолуние. Защо в сряда? Защото срядата е под знака на планетата Меркурий, свързана с енергиите на архангел Рафаел („Изцелението на Бог“) и само в този ден Божията Лечебница отваря Портите си за тези, които са решили да се пречистят. Режимът може да се започне и в други дни, но резултатите ще бъдат други. Ако през февруари има два разсипа, добре е да се прави при втория разсип. В този случай ще завърши през месец март. Има мнения, че режимът трябва да е свързан с енергиите на зодия Водолей, затова трябва да е свързан с първото пълнолуние във февруари и дори с второто пълнолуние през януари и много приятели така го правят. Така те искат да се свържат с енергиите на Новата Епоха. Казано е по свобода да се взема решението за режима. Но ако искаме да се пречистим за Пролетното равноденствие и да бъдем готови за мистерията на Паневритмията, е редно да го правим по първото указание.

За режима трябва да си приготвим 1 кг. жито (да не е грухано), разделя се на 10 части по 100 грама на ден. Първите 100 грама се слагат в съд с вода в понеделник, два дни преди започване на режима, за да може житото да омекне. В сряда това жито се разделя на три части (по 33 г.) – за закуска, обяд и вечеря. Изяжда се бавно, като се дъвче много добре.

Добре е 2-3 дни преди режима да се приема по-лека храна, а във вторник вечер да се вземе очистително или да се направи клизма.

Когато се започва режима в сряда сутринта, се казва формулата:

Божията любов носи изобилния и пълен живот.“ (три пъти)

След нея се казва формулата за житния режим:

Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни.“ (три пъти)

Има и разширен вариант:

„Господи,

Който си на Небето, в моя ум и в моето сърце,

Приеми ме в лечебницата на Живата Природа за 10 дни!

Научи ме да придобия изкуството на Житното зърно!

Искам да бъда чист и устойчив като Житното зърно!

Благодаря ти за храната, която си ми дал!

Да се свети Волята Ти и да слезе в моята воля!

И да вложиш Силата Си в моето тяло!”

Тази формула се казва само при започване на житния режим, а при всяко хранене се казва първата формула. Сутрин трябва да се закусва след изгрева на Слънцето и да се вечеря преди залеза.

Добре е през тези дни да размишляваме по различни духовни теми, като например: Душата на мистика се стреми към Чистота;

Чистотата е условие за влизане в Духовния свят; Ако човек е чист, идва Духът и става Кръщението; Вярата, турена в Чистотата, е вече една реалност; Когато имаш любов към Бога, ти си чист; Казано е, че чистите по сърце ще видят Бога; А като видиш Бога, всичко ще придобиеш и т.н. Тези 10 дни са дни на пречистване не само на физическото тяло, но и на нашите мисли и чувства, затова трябва да се избягват отрицателните мисли и чувства. Житният режим не е диета, а е ПОСТ (На Пост!, стража за отблъскване на негативните сили). Постът е една област от Бялата Магия и не винаги се е разбирал в дълбочина от практикуващите.

За поста се говори в свещените книги на всички народи: в книгите на египтяните, на индусите, на халдеите на персите и на християните. Обикновено хората разбират, че да постиш, значи да не ядеш храна един, два или повече дни.

Когато не ядеш, това значи, че си постил, а какво си мислил, какво си чувствал, какво си говорил, това било без значение. Окултистът обаче разбира по-обширно и по-дълбоко тоя въпрос. Да чувстваш, значи да приемаш и да преработваш храна от по-тънко и по-ефирно естество. Значи да се храниш с чувства. Да мислиш, значи да приемаш, да преобръщаш и да предаваш пак храна от още по-духовно естество.“

Михаел

Затова по време на режима Учителят препоръчва да се помага на хора, затруднени в живота: да се измиват стаи, да се перат дрехи, да се нацепват дърва и др. Храната, която бихме изяли през тези десет дни, ако не сме на житен режим, да се даде на бедни и нуждаещи се. Така режимът се осмисля вътрешно и външно и има по-добър резултат. Чрез поста се постига възпитание на вътрешното естество на човека и това е един метод той да се научи да превъзмогва всички трудности и да пресъздава качества, с които трябва да борави в бъдеще. Постът не е самоцел, а метод с правила, подчиняващи се на духовни, окултни закони.

Много е важно житото да се дъвче добре, ако не спазим това правило може да се получат болки в стомаха и затягане на червата, поради което човек не може да изкара докрай започнатия житен режим. Друг важен момент е пиенето на вода. Водата трябва да е топла и да се пие 15-20 мин. преди хранене и 2 часа след храна.

Чрез житния режим ние влизаме в лечебницата на Природата за 10 дни, затова го започваме от сряда и го завършваме на десетия ден – в петък, който е шестият ден от Сътворението, когато Бог е създал човека. Така ние работим, да се преобразим и създадем новия човек на Земята.

На десетия ден – петък, се отпоства на обяд с ангелска супа от картофи, вода, малко сол, магданоз и лимон. След това добре е поне три дни да се яде лека храна, главно ангелска супа, и постепенно да се премине към обща храна.

При отпостването от Житния режим може благодарим със следната молитва:

Господи, благодарим Ти за силите,

които ни даде, за да изпълним този пост!

Благодарим ти и за силите,

които получихме, като изпълнихме този пост!

Благодарим и на Лечебницата на Живата Природа,

Която ни освободи от излишните натрупвания!

Само проявената Божия Любов

носи изобилния и пълен живот.

Божият Дух носи всичките блага на живота.

Благославяш ни, Господи,

и ние  Ти благодарим за храната, която си ни дал

и за всичко, на което Си ни научил!

Пожелаваме на всички братя и сестри ползотворен житен режим, който тази година ще започне от 08 февруари, сряда.

От Духовният съвет на гр. Варна

 

За повече информация по въпроса могат да се ползват спомените на още много братя и сестри; беседите на Учителя, в над 1000 беседи Той е говорил за житото; книгата: „Житен Благослов“, Христо Маджаров, изд. Алфиола; „Магическото значение на гладуването“, Михаел, трети бр. – „Житно зърно“ – година VII – 1933 г.; „Хранене, пост и житен режим по Беинса Дуно“, Светозар Няголов…

 

 

 

 

 

 

 

 

Издателство Бяло братство

За дарения

Може да подкрепите финансово  Общество Бяло Братство:

По сметка:
ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО
IBAN: BG43UNCR96601060704509
BIC: UNCRBGSF

Издателство “Бяло Братство”
IBAN: BG43UNCR70001524795840
BIC: UNCRBGSF

Изграждане на братски център в гр. София
IBAN: BG12BUIN95611100361794
BIC: BUINBGSF

Благодарим!

 



 

Поръчка на календар 2024г.