Братски групи

Плевен

Ръководител: Красимира Христова

e-mail: [email protected]

Паневритмия: Паневритмия се играе от 22-ри март до 22-ри септември в парк “Кайлъка”, на поляната под клиника „Авис Медика“. За информация следете обявленията във фейсбук групата Бяло Братство – Плевен

ИСТОРИЯ на братската група в Плевен

Братската група в Плевен е създадена от сестра Венета Минкова Горанова. Тя е била вече добре запозната със Словото на Учителя Петър Дънов, когато разговаряла с приятели и близки на тази тема, и те също били  привлечени и станали последователи на Учението. Родила се идеята да обявят създаването на групата пред обществеността. В началото сбирките им били в дома на сестра Венета – там четели беседи, пеели и дори разучавали Паневритмията.

Най-напред групата е играела Паневритмия в парк Скобелев, до Панорамата. Не след дълго решават да се преместят в парк Кайлъка, близо до крепостта Сторгозия. През 1992 г. на Лятната духовна школа на Рила са отишли само Венета със съпруга си и децата си. От 1993 г. започнали да се качват в лагера и други приятели от групата, някои също със семействата си.

Групата е започнала да се разраства и се е наложило да се премести в по-голямо помещение. Такова е предоставила безплатно сестра Ченкова в къщата на здравето. Там всяка сряда от 18 ч. са четени беседи от ООК с молитвен наряд. Сбирките са водени от сестра Венета, която много добре е знаела песните на Учителя и Паневритмията. През годините групата се е местила в различни помещения – на Общината, под наем, в частни домове. В момента групата се събира в апартамент под наем на наша сестра, с намален наем, като същевременно събираме средства за закупуване и на собствен имот. От преди около 12 години групата играе Паневритмия на поляната в съседство до клиника „Авис Медика” в парк Кайлъка.

От състава на групата при основаването ѝ сега са останали 7-8 братя и сестри. От около 5-6 години участваме и в разпространяването на Словото в групата и по книжарниците – първоначално в 3, а сега в 2 книжарници. През  лятото  на 2007 год. бяхме домакини на четвъртия детски форум в парк Кайлъка. През есента на 2014 г. и пролетта на 2016 имаше публични представяния на Паневритмията в рамките на различни общински мероприятия.

На ЛДШ в Рила участваме всяко лято, като се качваме с организиран превоз. Освен четенето на беседи в сряда групата всяка година организира концерт с музика на Учителя за обществеността на гр. Плевен, с вход свободен. Правим също и курсове по пеене с Петю Цанов, Ина Дойнова и Симеон Симеонов. От септември 2013 г. започнахме всеки петък от 6 ч. да четем МОК, а от ноември 2014 г. всяка неделя четем неделна беседа от 10 ч., след което пеем песните на Учителя.

Издателство Бяло братство

За дарения

Може да подкрепите финансово  Общество Бяло Братство:

По сметка:
ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО
IBAN: BG43UNCR96601060704509
BIC: UNCRBGSF

Издателство “Бяло Братство”
IBAN: BG43UNCR70001524795840
BIC: UNCRBGSF

Изграждане на братски център в гр. София
IBAN: BG12BUIN95611100361794
BIC: BUINBGSF

Благодарим!

  

Поръчка на календар 2024г.