Братски групи

Плевен

Ръководител: Таня Борисова Борисова

e-mail: tbborisova@abv.bg

Паневритмия: 22.03 – 22.09: Парк “Кайлъка” – събота и неделя, рано сутрин

ИСТОРИЯ на братската група в Плевен

Братската група в Плевен е създадена от сестра Венета Минкова Горанова. Тя е била вече добре запозната със Словото на Учителя Петър Дънов, когато разговаряла с приятели и близки на тази тема, и те също били  привлечени и станали последователи на Учението. Родила се идеята да обявят създаването на групата пред обществеността. В началото сбирките им били в дома на сестра Венета – там четели беседи, пеели и дори разучавали Паневритмията.

Най-напред групата е играела Паневритмия в парк Скобелев, до Панорамата. Не след дълго решават да се преместят в парк Кайлъка, близо до крепостта Сторгозия. През 1992 г. на Лятната духовна школа на Рила са отишли само Венета със съпруга си и децата си. От 1993 г. започнали да се качват в лагера и други приятели от групата, някои също със семействата си.

Групата е започнала да се разраства и се е наложило да се премести в по-голямо помещение. Такова е предоставила безплатно сестра Ченкова в къщата на здравето. Там всяка сряда от 18 ч. са четени беседи от ООК с молитвен наряд. Сбирките са водени от сестра Венета, която много добре е знаела песните на Учителя и Паневритмията. През годините групата се е местила в различни помещения – на Общината, под наем, в частни домове. В момента групата се събира в апартамент под наем на наша сестра, с намален наем, като същевременно събираме средства за закупуване и на собствен имот. От преди около 12 години групата играе Паневритмия на поляната в съседство до клиника „Авис Медика” в парк Кайлъка.

От състава на групата при основаването ѝ сега са останали 7-8 братя и сестри. От около 5-6 години участваме и в разпространяването на Словото в групата и по книжарниците – първоначално в 3, а сега в 2 книжарници. През  лятото  на 2007 год. бяхме домакини на четвъртия детски форум в парк Кайлъка. През есента на 2014 г. и пролетта на 2016 имаше публични представяния на Паневритмията в рамките на различни общински мероприятия.

На ЛДШ в Рила участваме всяко лято, като се качваме с организиран превоз. Освен четенето на беседи в сряда групата всяка година организира концерт с музика на Учителя за обществеността на гр. Плевен, с вход свободен. Правим също и курсове по пеене с Петю Цанов, Ина Дойнова и Симеон Симеонов. От септември 2013 г. започнахме всеки петък от 6 ч. да четем МОК, а от ноември 2014 г. всяка неделя четем неделна беседа от 10 ч., след което пеем песните на Учителя.

За дарения

Може да подкрепите финансово строежа на Международният Братски център чрез дарения към сметката на Общество Бяло Братство или чрез Paypal:

По сметка:
ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО
IBAN: BG43UNCR96601060704509
BIC: UNCRBGSF – за новия Братски център

Paypal линк за директни дарения през интернет: http://tiny.cc/lz9rsz – за новия Братски център

Благодарим!

Братски групи