Последни новини

Цикъл концерти “Мирът иде”

Мирът иде

Целта на проекта “Мирът иде” е да даде подтик на хората, общностите и народите за обединение в мир и разбирателство. Посланието ще бъде предадено на универсалния език на музиката с инструментално изпълнение на избрани песни от Учителя Петър Дънов, в чиито дълбоки философски и морални корени е вплетена идеята за надчовешка висша Любов.

Проектът планира цикъл концерти със заглавие “Мирът иде”, след които ще бъде реализиран студиен запис на музиката представена на тези концерти.

Концертите ще бъдат с вход свободен, а записът ще бъде също свободно достъпен онлайн.

Цикълът концерти ще обхване седем града – Бургас, Пловдив, Търговище, Варна, Габрово, Велико Търново и София. Информация за датата, часа и мястото на всеки концерт ще може да видите в линкове по-долу. А концертът в София ще бъде и заключителният концерт от програмата на третото издание на Музикалният фестивал „Седемте съзвучия“.

Вдъхнови ни идеята чрез концертите да съберем необходимите средства за записа под форма на дарения. Всеки, който е присъствал на живото изпълнение на музиката, ще има възможността да даде своя принос в осъществяването на записа според възможностите си. Така посланието ще достигне и, надяваме се, ще докосне повече хора по света.

Името на проекта идва от песента “Мирът иде”, дадена от Учителя Петър Дънов точно преди 100 години – 1918г. Три дена по-късно България обявява неутралитет и излиза от Първата световна война.

Изпълнители:

Виктор Илиев – пиано

Виктор Илиев е диригент и композитор. Той е роден в Пловдив, но от 1995 г. живее в още шест държави освен България. Учи кларинет в САЩ с бележития кларинетист Хукан Розенгрен, както и композиция и дирижиране в Грац и Виена. (проф. Беат Фурер и проф. Леополд Хагер). Aсистира на британския диригент Ричард Хикокс с Радио- симфоничен оркестър- Виена, както и подготвя съвременни оперни продукции за “Steirische Herbst” фестивал в Австрия. Виктор Илиев също е получател на престижната награда и стипендия за композиция ”Албан Берг ” ( 2001). Като композитор е автор на редица оркестрови и музикално сценични произведения. Музиката му се изпълнява на сцени като: Триенале фестивал Рур, Музей Орсе в Париж, Национален театър Люксембург, Фолксбюне Берлин, Център Жорж Помпиду Париж, и много други. През 2013 г. той създава “Фондация Спектра” в България , като се стреми да ангажира общностите с ограничен достъп до култура. Повече за Виктор: http://www.viktorilieff.com/

Виделин Джеджев – цигулка

Роден на 1 ноември 1989 в гр. Варна. Започва да учи цигулка на 6 годишна възраст при Геновева Бурова, по-късно и при Ганка Чепишева. Завършва НУИ „Добри Христов“ – Варна през 2009 г. Продължава образованието си в НМА „Панчо Владигеров“ София, където учи цигулка при проф. Йосиф Радионов. По време на обучението си участва в майсторски класове на Минчо Минчев, Марина Капитанова. През 2010 г. получава първа награда на Академичен конкурс към НМА за изпълнение на Й. С. Бах и Н. Паганини. Работи като концертмайстор в Камерен оркестър 432 и Камерен оркестър „Орфей“.

 

През март 2018 година двамата музиканти правят запис на музиката на Паневритмията от Учителя Петър Дънов с хармонизация и пиано – Виктор Илиев и цигулка – Виделин Джеджев. Записът е достъпен за слушане и сваляне на следния адрес:

Запис на музиката на Паневритмията от Учителя Петър Дънов (Виктор и Виделин)

Високият професионализъм и сработване на Виктор и Виделин прави предстоящите концерти от проекта “Мирът иде” стойностни и заслужаващи интереса на ценителите на музиката. А посланието, освен движеща сила на този проект, е и призив към всички хора, осъзнаващи жизнената необходимост от колективна пренастройка на приоритетите и обединение в идеята за мир в света, мир между народите, мир между обществата, мир в семействата, мир в душата на човека.

Списък на концертите по градове:

Първи концерт: Бургас – 10.09.2018 (понеделник), 18:30 часа – Културен център “Морско казино”, Зала “Петя Дубарова”

Втори концерт: Пловдив – 11.09.2018 (вторник), 19:00 часа – Регионален исторически музей – Пловдив, Зала “Съединение”

Трети концерт: Търговище – 12.09.2018 (сряда), 18:00 часа, – ОНЧ “Напредък – 1864”

Четвърти концерт: Варна – 13.09.2018 (четвъртък), 19:00 часа – Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

Пети концерт: Габрово – 21.09.2018 (петък), 19:00 часа – Художествена Галерия “Христо Цокев”, Зала “Проф. Минчо Минчев”

 

Шести концерт: Велико Търново – 23.09.2018 (неделя), 14:00 – Хотел Премиер, Конферентна зала

Седми концерт: София (заключителен концерт от трерото издание на Музикалния фестивал „Седемте съзвучия“ 2018) – 30.09.2018 (неделя), 18:00 часа – Централен дом на архитекта (София, ул. “Кракра”11)

 

ВХОД СВОБОДЕН

Заповядайте!

С това представяме нашите намерения и отправяме официална покана към всеки, който би желал да съдейства за реализирането на проекта “Мирът иде” по подходящ и избран от него начин, за което предварително благодарим.

Рисунка и оформление: Адриана Герасимова

Снимки: Светла Нейкова

Контакти:

Мария Петкова – координатор на проекта

0887631914

[email protected]

Издателство Бяло братство

За дарения

Може да подкрепите финансово  Общество Бяло Братство:

По сметка:
ОБЩЕСТВО БЯЛО БРАТСТВО
IBAN: BG43UNCR96601060704509
BIC: UNCRBGSF

Издателство “Бяло Братство”
IBAN: BG43UNCR70001524795840
BIC: UNCRBGSF

Изграждане на братски център в гр. София
IBAN: BG12BUIN95611100361794
BIC: BUINBGSF

Благодарим!

 



 

Поръчка на календар 2024г.