Официални празници

22 март - На този ден през 1914 г. се учредява празникът на Братството в София – първия ден на Пролетта. 

Денят на пролетното равноденствие е свързан с обновителното действие на слънчевата енергия върху цялата природа, това е началото на нов живот. Започва един период на творчество в живота на природата. Това е и времето на излизане от духовния учебен процес през зимата и навлизане в практическата сфера – обработване на наученото. Този ден е и начало на духовната практика Паневритмия. В символично отношение празникът е свързан с пробуждането на човешката душа в нейния възход към Бога.

 

22 юни – Празникът на лятното слънцестоене, най-дългият ден в годината, е друг важен момент в живота на природата – тогава става смяна на силите, които действат в нея. До този момент целият органически свят е в подем и растеж, а след това настъпва период на покой. Предходния период можем да наречем период на творчество, а от 22 юни започва период на съграждане. Най-дългият ден в годината е символ на превъзходството на светлината и доброто над тъмнината.

 

12 юли 1864 г. – Рождената дата на Учителя Петър Дънов. По стар стил датата е 29 юни – Петровден. Петър Дънов е роден в с. Хадърджа (днешна Николаевка), Варненско, в семейството на свещеник Константин Дъновски – известен възрожденски и духовен деец. Този празник изразява почит и дълбоко преклонение пред делото на Учителя Петър Дънов.

 

19 август – 21 август – Начало на Божествената нова година. Месец август е времето на Лятната духовна школа, провеждаща се на Рила край Седемте рилски езера. 19-ти, 20-ти и 21-ви август са дните, посветени на Божествената нова година – едно ново начало, свързано с изгряващото слънце на човешкия дух.

 

22 септември - Есенното равноденствие. Денят на есенното равноденствие е важен като нова смяна в живота на природата, смяна, която важи за всички природни царства. На този ден завършва цикълът на духовната практика Паневритмия за текущата година и започва новата духовна учебна година. Започват организираните четения на лекциите и беседите на Учителя Петър Дънов.

 

27 декември – На този ден през 1944 г., сряда, в 5 часа сутринта в гр. София Учителя Петър Дънов завършва земния си път.

Житен режим 2017

Начало 15 февруари 2017 г., край 24 февруари 2017 г.

100 години "Великата майка"

На 8.02.2017 г. се навършват 100 г. от цикъла беседи на Учителя пред сестри

Ден на отворени врати в училище "Изгрев"

Попитайте за всичко, което Ви интересува относно училището на Слънчевата педагогика.

Концерт на Светослав Костов

Заповядайте на 2 февруари - Концертна зала на община Шумен.

Ново видео