Често задавани въпроси

1. Какво означава "паневритмия"?

Думата “паневритмия” е съставена от три корена: “пан”, “ев” или “еу” и “ритъм”. “Пан” oзначaва всичко, все, всеобщ; “Ев” или “еу” е това, от което излиза всичко; то означава висшето, същината, реалното, същественото в света. А “ритъм” значи правилност в движението или във всеки външен израз на нещата.
Смисълът на думата "паневритмия" най-често се предава чрез израза: "висш космичен ритъм".

Според автора на паневритмията „Ако движенията, които прави човек са в хармония с космичния ритъм, човек се свързва със силите на живата Природа и ги приема. Именно това се постига чрез паневритмичните упражнения. Движенията на Паневритмията не са произволни, но са взети от ритъма, който лежи в основата на космичния живот. Когато човек прави тези упражнения, той се хармонизира с цялото Битие и затова получава нещо ценно от него.“

 

2. Всеки ли може да играе паневритмия?

Паневритмията е достъпна за всички възрасти. Няма ограничения относно пола, расата, образованието, социалната и религиозната принадлежност. Тя е колективна практика и за постигането на общата хармония всеки дава своя принос, като проявява уважение към другите участници и принципно единомислие с тях.

Паневритмията е важна част от учението на Учителя Беинса Дуно и е от полза участниците да се запознаят с основните принципи на учението му, за да могат да разберат дълбокия ѝ смисъл. Това е наложително за задълбочените изследователи на историята, практиката и преподаването на паневритмията.

 

3. Кога се играе паневритмия?

Паневритмия се играе от 22 март до 22 септември (важи за северното полукълбо на планетата) рано сутрин (най-добре веднага след изгрева на слънцето и не по-късно от 12 часа на обяд).

 

4. Мога ли сам да играя паневритмия?

Може, но за това е необходимо добре да познавате паневритмията. Все пак ползите от колективното изпълнение на паневритмията са много по-многобройни и по-силно изразени, затова се предпочита групово изпълнение при възможност за такова.

 

5. Кой е създателя ѝ?

Паневритмията е създадена в България през първата половина на XX век от Петър Дънов (1864-1944), известен и като Беинса Дуно. В младежките си години той получава музикално, теологическо и медицинско образование и по-късно става известен като основател на уникална духовна школа, която ръководи лично над 22 години в България. П. Дънов оставя богато духовно-културно наследство –  близо 4000 лекции, публикувани в над 250 тома; статии; разговори; писма, специфични музикални произведения, паневритмията и др. Поради неговите енциклопедични познания и мъдрост, както и заради необикновените му способности и уважението, който са имали към него, учениците му и много от тези, които са търсели помощта му за съвет, лечение или упътване, го наричат „Учителя”. Това става по подобие на някои далекоизточни традиции, където духовният учител обяснява смисъла и целта на живота, показва пътя за духовната реализация на човека, ръководейки лично своите ученици. В западната духовна традиция също съществува подобно прозвище (макар и със съществени различия от източното понятие), напр. в мистичното направление в средновековната философия и особено у Майстер Екхарт – Учителя (магистър) Екхарт, известен теолог и философ от 13. в.

Уважението и признанието, които П. Дънов получава, далеч надхвърлят границите на България, което личи по множеството чуждоезични преводи на негови произведения и интереса към тях в най-различни страни на света. Смята се, че П. Дънов е най-превежданият и четеният в чужбина български автор – негови произведения са превеждани на руски, латвийски, английски, немски, френски, италиански, унгарски, чешки, испански, гръцки, иврит и др.

Още в далечната 1939 г. професор Алфред Ломони от Тулузкия университет определя идеите на П. Дънов като „необходими за възраждането на културата и откриване на нови хоризонти пред човечеството”, а папа Йоан XXIII смята, че най-големият философ в „днешната епоха” е П. Дънов.

 

6. Каква е ползата от паневритмията?

Паневритмията подобрява и поддържа психичното и  физическото здраве,повишава работоспособността и съдейства за хармоничното развитие на човека и обществото.

 

7. Как трябва да бъде облечен за паневритмия?

При ежедневно изпълнение, когато участниците са на работа непосредствено след Паневритмия и няма възможност да се преобличат, те са в обичайното за тях облекло. Все пак трябва да отбележим, че с обувки с високи токчета не можете да изпълните упражненията правилно. Във всички случаи се препоръчва свободно и удобно облекло от естествени материи, което не стяга и не запарва тялото. За предпочитане е дрехите да са в по-светли цветове, които създават спокойно и ведро настроение. Избягват се по възможност черни дрехи.

Като се има предвид, че Паневритмията е духовна практика, се изисква облеклото да не е предизвикателно и екстравагантно (не е желателно да се играе например по къси панталонки и потник, минипола или с твърде прозрачни дрехи). Дрехата, предназначена за Паневритмия, трябва да подчертава линията на движението, а не формите на тялото. Предпочитат се дрехи от меки и свободно диплещи се материи.

Когато се играе Паневритмия на големи празници, има традиция да се играе в бяло. Белият цвят е символ на хармония, защото съдържа всички цветове на дъгата в себе си, той символизира също чистота и щедрост. Белите празнични дрехи изразяват стремежа на практикуващите към постигане на тези добродетели.

 

8. Кога е създадена?

Паневритмията е създадена в България в периода от 1922 до 1942 година.

 

9. Къде мога да сe включа да играя паневритмия?

Паневритмия се практикува в повечето градове на България – детайли виж тук: http://www.panevritmia.info/where-do-we-play/

Курсове по паневритмия за начинаещи: http://www.panevritmia.info/courses-and-seminars/beginners/

Житен режим 2017

Начало 15 февруари 2017 г., край 24 февруари 2017 г.

100 години "Великата майка"

На 8.02.2017 г. се навършват 100 г. от цикъла беседи на Учителя пред сестри

Ден на отворени врати в училище "Изгрев"

Попитайте за всичко, което Ви интересува относно училището на Слънчевата педагогика.

Концерт на Светослав Костов

Заповядайте на 2 февруари - Концертна зала на община Шумен.

Ново видео